Code Blauw bij SGHA

WAT IS CODE BLAUW?

Code blauw is een initiatief van de KNZB. Het doel is om ervoor te zorgen jij met plezier kan sporten. Dat je je thuis voelt bij SGHA  in een omgeving en sfeer waarbinnen jij jezelf kan zijn en je veilig voelt. Het initiatief maakt onderdeel uit van ons beleid ‘gewenste- en ongewenste omgangsvormen’.

WAT ZIJN DOELEN?

 • Plezier. We willen dat iedereen met plezier naar onze club gaat. Om te waterpoloën, maar ook om te komen helpen of een wedstrijd te kijken.
 • Veiligheid. We willen dat bij SGHA iedereen zich thuis kan voelen. Er is vast wel eens wat. Maar iedereen wordt geaccepteerd zoals hij is. Je voelt je vrij om het te zeggen als je iets niet leuk vindt en we houden rekening met elkaar.
 • Respect. We willen dat iedereen met respect omgaat met elkaar en met de ruimte waarin we zijn.
 • Sportiviteit. We willen dat onze club draait om onze sport. We willen beter kunnen poloën dan de tegenstander, maar zijn niet anders dan zij.
 • Teamgeest. We willen samen SGHA zijn. Want de inzet van ons allemaal is nodig om onze club te maken zoals wij willen.
 • Duidelijkheid. We willen met elkaar afspreken hoe we vinden dat we met elkaar om zouden moeten gaan. Maar ook wat je kan doen als je je een keer niet prettig voelt, binnen of buiten de club.

HOE TE BEREIKEN?

 • We werken hard om beter te worden en genieten vooral van wat er goed gaat en lukt. We organiseren leuke activiteiten met elkaar en vieren successen. We verwelkomen onze gasten, in het bad en op de tribune. We gedragen ons ook als we ergens anders zijn. We bedanken ons bezoek en degenen die ons ontvangen.
 • Als er iets is, bespreken we dat met elkaar. Er is een vertrouwenspersoon bij wie je in vertrouwen altijd terecht kan met je verhaal. We vertrouwen elkaar, maar controleren dat ook. Met alle vrijwilligers wordt een gesprekje gehouden voordat zij beginnen en er wordt een Verklaring Omtrent Gedrag gevraagd. De leden van de bond vallen onder de regels van de KNZB.
 • We behandelen een ander zoals we zelf ook behandeld willen worden. We houden rekening met elkaar. We zijn wel eens boos of gefrustreerd, maar snappen ook wel dat een ander ook wel eens fouten maakt of een andere mening heeft. We helpen een ander om zich bewust te worden van zijn gedrag en wat dat met ons doet. We herinneren elkaar aan de afspraken die we gemaakt hebben. Niet alleen het eigen team, maar iedereen om ons heen.
 • We vieren samen dat we hebben gewonnen en we accepteren dat er ook kan worden verloren. Als je wint, heeft de ander verloren. Maar er zijn geen verliezers en zo wordt niemand ook behandeld.
 • We werken samen, ook buiten het team. Wij zijn de leden, jong en oud. Maar ook de ouders, begeleiders, tegenstanders, juryleden, scheidsrechters, trainers, coaches, commissieleden, bestuur en de medewerkers van Sportstad. We helpen elkaar en begeleiden elkaar.
 • We schrijven op wat we afspreken op en hoe we vinden dat we ons moeten gedragen, wat we normaal en wat we niet normaal vinden. Dit maken we inzichtelijk voor iedereen en bespreken we met elkaar. We werken met vrijwilligersovereenkomsten en geven uitleg over onze normen en waarden.

 GEDRAG TIJDENS TRAINING OF WEDSTRIJD

 • Na afloop van een wedstrijd wordt de tegenstander bedankt door middel van het schudden van de hand. Plezier in het spel en gezelligheid hebben wij als vereniging hoog in het vaandel staan. Dit betekent echter niet dat het ons aan de ambitie ontbreekt om elke wedstrijd te willen winnen. We verwachten dan ook van de jeugdspelers dat de inzet tijdens de trainingen en de wedstrijden altijd 100% is. Als jij er met de pet naar gooit bederf je het plezier voor je trainingsmaatjes en teamgenoten.
 • Kom je weinig trainen dan zal je voor wedstrijden ook minder opgesteld worden. Tijdens de training en wedstrijden spreken spelers elkaar aan met de roepnaam.
 • Het aanmoedigen en coachen van elkaar wordt gewaardeerd, mopperen en kritiek hebben op elkaar niet.
 • Nagels van handen en voeten moeten zowel tijdens de trainingen als tijdens wedstrijden kortgeknipt zijn. Met lange nagels kun je medespelers of tegenstander vervelende verwondingen toebrengen. Tijdens een wedstrijd zal je door de scheidsrechter uitgesloten worden als je nagels niet geknipt zijn.
 • Het dragen van kettingen of armbandjes is uit veiligheidsoverwegingen niet toegestaan. Het dragen van een cap met oorbeschermers is te allen tijde verplicht. Nieuwe jeugdspelers kunnen deze aanschaffen in overleg met de coördinator jeugd. Hij weet welk nummer je cap moet hebben en kan ze eventueel ook voor je bestellen.
 • In het zwembad wordt niet gerend, omdat de natte vloer in het zwembad glad is kan dit tot vervelende valpartijen leiden.
 • Het materiaal van het zwembad en de vereniging wordt met zorg behandeld. Dit betekent o.a. dat ballen alleen in het water gebruikt worden en er op de kant nooit met ballen gegooid of gestuiterd wordt. De trainer bepaalt het moment waarop de ballen het water ingaan, in het water wordt nooit gericht met een bal naar een persoon gegooid zonder dat dit onderdeel van de training of van het spel is.
 • Waterpolo is een teamsport. Dit betekent dat je bij afzeggen van trainingen of wedstrijden je team kan duperen. Doe dit daarom alleen als er overmacht in het spel is zoals ziekte of vervelende familieomstandigheden. Afzeggen doe je uiterlijk een dag van tevoren, telefonisch of via mail met vermelding van de reden. Voor trainingen doe je dit bij je trainer en voor wedstrijden bij je trainer/coach en bij de teambegeleider.