Meer waterpolo
SGHA is de waterpolafdeling van de zwem- en waterpoloverenigingen HZPC Heerenveen en Avena. De waterpolo afdelingen van deze beide verenigingen hebben de krachten gebundeld om in Heerenveen en Joure en omgeving meer te kunnen bieden op het gebied van waterpolo.
Door de samenwerking van deze twee verenigingen in een startgemeenschap kunnen meer en betere trainingsfaciliteiten worden aangeboden en kunnen meer en sterkere teams worden opgesteld in de verschillende competities.
Ambitieus en doelgericht
SGHA heeft de ambitie om een toonaangevende waterpolovereniging, zo niet dé toonaangevende waterpolovereniging te zijn in de regio Friesland. Dat geldt niet alleen voor wat betreft de deelname aan de waterpolocompetitie, maar ook voor wat betreft het meer recreatieve waterpolo en vooral voor het jeugdwaterpolo. Om deze ambitie waar te maken is Jan Mensink aangetrokken als adviseur. Jan Mensink behoort tot de top van het Nederlandse waterpolo en heeft zijn sporen ruimschoots verdient. Wij hopen met het aantrekken van Jan een nieuwe impuls aan het Waterpolo in Friesland te kunnen geven.
Waterpolo: “Way of life”
Voor de meeste van ons is waterpolo echt een “Way of life”. Mensen die eenmaal met het waterpolovirus zijn besmet, leggen vaak hun hele “ziel en zaligheid” in het waterpolo en de vereniging waaraan ze verbonden zijn. Dat kunnen we niet van iedereen verwachten en dat hoeft ook niet. Toch verwachten we van al onze leden en soms ook van hun ouders ook enige mate van betrokkenheid. Wij kunnen het niet alleen.
Identiteit
SGHA heeft een eigen identiteit. Dit uit zich o.a. in de kleding. We proberen zoveel mogelijk bij de wedstrijden als een team en een vereniging over te komen e.d. Met elkaar en voor elkaar.
Topsport en breedtesport
Waterpolo is een prachtige sport die ondanks de reputatie dat het er stevig aan toe kan gaan nauwelijks blessures kent. Het water beschermt in dit geval de sporter. Het is een sport voor iedereen van jong tot oud! Er moet evenwicht zijn tussen topsport en breedtesport.
Teamsport en een individuele sport
Waterpolo is een echte teamsport. De wedstrijden, het trainen, het reizen van en naar de wedstrijden, dat doe je echt met elkaar.
Maar ook de individuele aspecten van het sporten komen aan de orde. Niet alleen het ontwikkelen van je lijf, het sterker en vaardiger worden, het soms alleen trainen (denk maar aan hardlopen o.i.d. naast het zwemmen) maar ook het zwemmen sec. Het verbeteren van de zwemtechniek is een individuele aangelegenheid. Maar ook het verwerken van teleurstellingen moet je soms alleen doen. Het (nog) niet geselecteerd worden voor een hoger team bijvoorbeeld.
Sfeer en gezelligheid
Sfeer en gezelligheid zijn belangrijke elementen in een vereniging. Dat is wat de leden aan de club bindt. Dat houdt ook in dat er ook een aantal regels zijn die we met elkaar moeten naleven en handhaven. In beginsel is een ieder zelf verantwoordelijk voor zijn eigen gedrag en het naleven van de regels . Maar eigen verantwoordelijkheid gaat verder dan het eigen gedrag. Dit betreft o.a. het respect voor elkaar en voor elkaar spullen, maar ook dat we terughoudend zijn met drank. Voor de jeugd geldt: onder de 18 jaar geen alcohol. Daar wordt door trainers en begeleiders actief op gelet.
Wat betreft roken voert SGHA een actief ontmoedigingsbeleid. Roken past nu eenmaal niet bij een sport als waterpolo.
Met dit in het achterhoofd willen we er voor zorgen dat waterpolo een sport is om je heerlijk in uit te leven.
Gezondheid
Waterpolo past goed in de ontwikkeling van de jeugd. Het is een sport waarbij je in het water lekker kan bewegen en niet snel blessures oploopt.
Vrijwilligers
Zonder vrijwilligers geen vereniging. SGHA draait voor nagenoeg 100% op de inzet en bijdragen van vrijwilligers. Of dat nou trainers, scheidsrechters, bestuurs- en commissieleden, ouders zijn of anderen die zich bij SGHA betrokken voelen. Vrijwilligerswerk is sponsoring in natura.
Sponsoren en donateurs
Een vereniging kan niet bestaan zonder steun van buitenaf. Dus sponsoren en donateurs zijn een noodzakelijke voorwaarden om te overleven. Zonder de bijdragen van sponsoren en donateurs kunnen we niet meer dat extra doen wat SGHA zo uniek maakt in Friesland.
Met een groot aantal vrijwilligers en met de steun van onze sponsoren wordt er hard aangewerkt om de mooiste vereniging van het noorden te worden en te blijven.