Talentontwikkeling is een gedeelde verantwoordelijkheid van verenigingen, woc’s en regio.De verschillende partijen in regio Noord gaan elkaar versterken om de grootste talenten per leeftijdscategorie in beeld te krijgen voor de bondscoaches van Jong Oranje.*

Hoe ziet dat er uit?

  • Van verenigingen wordt verwacht dat zij hun jeugdspelers zo optimaal mogelijk laten trainen ( denk hierbij aan samenwerking met de zwemafdeling , droogtraining etc.) en misschien is er in samenwerking met een andere vereniging nog wel een extra trainingsmogelijkheid te creëren.

In Heerenveen is bijvoorbeeld zijn door SGHA een waterpoloschool opgericht voor het extra programma voor hun leden.

  • Het RTC WONN organiseert voor de waterpolocommissie Regio Noord op 3 plaatsen gratis zondagtrainingen, waarbij D,E en F jeugdspelers van alle verenigingen 90 minuten vrijblijvend een extra training kunnen krijgen onder leiding van gekwalificeerde trainers.
  • Het RTC WONN organiseert daarnaast voor onder de 13 en 15 en 17 centrale trainingen te Heerenveen op zondagochtend met daarbij regelmatig verlengde trainingen ,waarbij de verschillende aspecten van topsport extra aandacht krijgen. Vanuit het RTC wordt er deelgenomen aan toernooien voor de verschillende regio’s te Zeist. Voor deze toernooien vindt selectie plaats.

Het RTC brengt voor de bondscoaches de talenten per leeftijdsgroep per regio in kaart.

  • Op 3 plaatsen (Emmen, Groningen en Heerenveen) worden er in samenwerking met de Loot-scholen ochtend-waterpolotrainingen aangeboden onder schooltijd en in Zwolle (CSE) is er zelfs een volledig geïntegreerde waterpolo-opleiding met dagelijkse trainingen.
  • Voor de B-jeugd is er door de de KNZB in samenwerking met de Eredivisieclubs een eredivisie competitie gekomen voor zowel de meisjes als de jongens. Het afgelopen seizoen deed SGHA hier op basis van een wildcard aan mee en ook in het seizoen 2015-2016 doet SGHA weer mee. Gastspeelsters van andere verenigingen kunnen via het Wonn aansluiten.

Voor de jongens zit deelname aan de eredivisie er nog niet in, maar deelname in het seizoen 2016-2017 in samenwerking met het Wonn is zeker het doel.

Als alternatief voor de eredivisie speelt er dit jaar een regioteam in de hoogste klasse heren van Regio Noord. Dit team is een samenwerking tussen SGHA ,diverse verenigingen en het Wonn en bestaat behalve uit SGHA-ers uit spelers van o.a. De Reest en Neptunia. Via het Wonn kunnen ook nog deelnemers van andere verenigingen zich aanmelden. De organisatie is in handen van vertegenwoordigers van de verschillende verenigingen en het team met de naam Topsport Noord speelt onder de host van De Reest.

De thuiswedstrijden van het Regioteam zijn te Heerenveen zoveel mogelijk in combinatie met het meisjes Eredivisieteam.

Voor vragen kunt u contact opnemen met Sven Sijkerman, technisch coördinator Wonn.

Informatie vindt u op de site van het WONN en op de site van KNZB Noord.

*Zie ook artikel in de ManMeer! van september 2015