Voor jongens en meisjes
Waterpolo is een sport voor jong en oud. SGHA heeft een grote jeugd afdeling waarin een aantal jeugdteams deelnemen aan de waterpolocompetitie.
Het leuke van waterpolo is dat het een teamsport is voor jongens en meisjes. Twee teams, twee goals en één bal. Die bal moet in het doel van de tegenstander. Samen met je vriendjes en vriendinnetjes is dat dikke pret! Waterpolo wordt wel eens vergeleken met handbal, deze twee sporten komen aardig overeen.
Je wordt niet zo maar een waterpolospeler, hiervoor zijn een aantal zaken belangrijk. Als eerste moet je goed kunnen zwemmen. Een A en B zwemdiploma zijn hiervoor vereist. Daarnaast moet je een teamsporter zijn. Winnen is leuk, maar plezier staat voorop.
SGHA maakt gebruikt van het KNZB meerjarenopleidingsplan. Met deze blauwdruk wordt gedegen waterpolo onderwijs aangeboden. Met dit plan worden jeugdleden op speelse wijze de technieken van het waterpolo aangeleerd. Een belangrijk onderdeel van dit plan is de zwemtechniek. Naast dat je goed met een bal overweg moet kunnen in het water, moet je natuurlijk ook goed kunnen zwemmen. Naarmate je beter wordt in het zwemmen, wordt er steeds meer met de bal geoefend.
Leeftijdscategoriën
De kinderen worden ingedeeld in verschillende leeftijdscategorieën:
• Kinderen onder de 9 jaar (F Jeugd)
• Kinderen onder de 11 jaar (E jeugd)
• Kinderen onder de 13 jaar (D jeugd)
• Kinderen onder de 15 jaar (C jeugd)
• Kinderen onder de 17 jaar (B jeugd)
• Kinderen onder de 19 jaar (A jeugd)
Waterpoloschool Heerenveen
Waterpoloschool Heerenveen biedt de jeugd in Friesland meer mogelijkheden om een hoger niveau te bereiken. Lees meer….
Lees meer:
Jeugd onder 11 jaar
Jeugd van 11 t/m 18 jaar
Wedstrijdteams
Wanneer je bij de trainingen goede vorderingen maakt, dan mag je in overleg met je ouders/verzorgers toetreden tot een wedstrijdteam. De coach van het team neemt dan de begeleiding over van de wervingscoördinator.
De waterpolocompetitie start eind september en loopt tot ongeveer eind april. De pupillenteams spelen voor de competitie een aantal toernooitjes. Meestal zijn dit vier toernooien per jaar. Er wordt dan tegen waterpoloverenigingen uit de regio gespeeld. Bij de allerjongste jongste deelnemers wordt het waterpolospel aangepast aan de deelnemers. Het gaat hier vooral om plezier en nog niet zo erg om de vaardigheden. Vanaf 9 tot en met 11 jaar spelen de kinderen het zogenaamde minipolo. Minipolo wordt gespeeld met een kleine bal, kleine doelen, een klein speelveld en aangepaste spelregels.
Wanneer je in een aspirantenteam speelt dan heb je tijdens de competitie “bijna” wekelijks een wedstrijd. De wedstrijden zijn vaak op zaterdagmiddag en een enkele keer op zondagmiddag. De wedstrijden duren ongeveer 45 minuten. De wedstrijden worden in een officieel wedstrijdbad gespeeld, er is een jurytafel en een officiële scheidsrechter aanwezig.
Vanaf de leeftijd van ongeveer 13 jaar probeert SGHA geen gemengde teamindeling meer te hebben. Je speelt dan in een jongens- of meisjesteam. Wanneer je de leeftijd van ongeveer 17 jaar bereikt is het de bedoeling om naar de senioren over te gaan. Meestal is er dan nog wel een dames- of herenjeugdteam waar je deel van uit kunt maken.
Talenten en topsport
Voor de jeugdleden die topsport ambiëren kan er extra getraind worden bij het Waterpolo Opleidingscentrum Noord-Nederland (WONN). SGHA werkt nauw samen met dit waterpolo-instituut. Via de WONN is het zelfs mogelijk om in het voortgezet onderwijs op een zogenaamde LOOT school te komen. Deze onderwijsinstellingen houden rekening met de ambitie van de sporter. Talentvolle spelers kunnen daarnaast door het district uitgenodigd worden om aan de landelijke jeugdcompetitie mee te doen. De WONN is ook hier een belangrijke schakel in.
Wat kan jij (en kunnen je ouders) voor de vereniging doen?
De organisatie van SGHA bestaat voor 100% uit vrijwilligers. Deze groep vrijwilligers kan niet alles alleen. De verenging is van en voor de leden. SGHA kan een jeugdlid veel bieden maar verwacht daar soms ook wat voor terug. Dit geldt niet alleen voor de leden, maar ook voor de ouders/verzorgers van de jonge leden. We zullen dus af en toe een beroep op je moeten doen. Bijvoorbeeld: het regelen van vervoer van en naar wedstrijden, het rijden van en naar wedstrijden, het jureren bij wedstrijden (vanaf 17 jaar wordt je opgeleid om achter de jurytafel plaats te kunnen nemen), coaching en begeleiding, etc.