, ,

Duel om handhaving beslist in Fries voordeel

Afgelopen zaterdag zijn de dames van SGHA afgereisd naar het zuidelijkste puntje van Nederland Dongen om te spelen tegen de Vennen. Een paar weken geleden werd er in Heerenveen gewonnen van deze ploeg, die laatste in de degradatie poule staat. Het was dus zaak om deze wedstrijd opnieuw te winnen en de Vennen definitief achter zich te laten. Coach Chris Visser hamerde erop te doen wat afgesproken was en vol lef, energie en initiatief de strijd aan te gaan.

In een volgepakt en oververhit zwembad, waar duidelijk was dat het voor hen ook erom spande, begon de wedstrijd. Stephanie Bruintjes was geblesseerd aan haar duim en kon helaas niet mee doen. Met het wegvallen van Stephanie verscheen een zeer jeugdig team aan de start. Met in de gelederen slechts 3 speelsters van 20 + werd deze beladen wedstrijd gestart. Het team bestaat daarmee voor 70% uit jeugd uit de eigen opleiding en is daardoor relatief onervaren.

Simone Mus liet direct zien de snelste te zijn en had de bal tijdens de swim off. Niet lang daarna wist Aysha Klein met een prachtig schot in de kruising de keeper van de Vennen op de proef te stellen. De thuisploeg beet van zich af met daarop volgend 2 doelpunten aan hun zijde. Margreet ter Schure die heel veel werk moest verrichten had haar vizier op scherp en maakte achter een volgend 3 doelpunten. Iris Bakker was wederom op dreef en schoot er ook 3 in, waarvan 1 strafworp. Halverwege de wedstrijd leidden de Friezinnen met 2-6 , er leek geen wolkje aan de lucht.

De Vennen wist echter dat het voor hen in deze wedstrijd ‘erop of eronder’ was in de mogelijkheid qua handhaving en gooide er nog een tandje bovenop. Nadat ze punt voor punt dichterbij slopen, begon de onervarenheid van de Heerenveense ploeg zich bijna te wreken….. de zenuwen begonnen mee te spelen. De keeper Ilse van der Bijl wist gelukkig haar hoofd koel te houden en stopte enkele goede kansen. Deze wedstrijd debuteerde Fardau Strampel (13 jaar) in het 1eteam en kon prima mee in het geweld. Ook Lieke Rooks een Ilse Koning wisten een paar schoten te lossen, helaas stond bij hen het vizier niet scherp genoeg (maar ze durfden wel!). De ervaren Marijke van den Berg probeerde achterin de “gaatjes dicht te zwemmen” en werkte zich een slag in de rondte. Rikst Leenstra wist een uitgelezen kans in een man meer prima af te ronden.

Met nog 3.56 op de klok kwamen de Brabantsen terug tot 7-8, nu begon het echte spelen met de kop. De rust moest bewaard worden en toch nog gevaar stichten en kansen creëren. De dames moesten nu bewijzen op dit nivo “het hoofd boven water te houden”. Er begon wat passiviteit in te komen, maar de dames hielden tot het eind stand en gingen met 3 punten terug naar Friesland.

Met deze winst op zak zijn de dames een heel eind gevorderd richting handhaving. Komende zaterdag spelen ze opnieuw thuis en dit keer tegen den Haag. Dat beloofd weer een pittig potje te worden tegen de ploeg die momenteel 2ein de degradatie poule staat en fysiek sterk is. Deze week dus weer keihard aan de bak op de training en zorgen dat ze klaar zijn voor een volgend ‘stuntje’.